.

Classificatie van Cava

Afhankelijk van de hoeveelheid gram toegevoegde suikers per liter aan het einde van het productieproces, worden de Cavas geclassificeerd als:

 •    Brut Nature (BN): 0 tot 3 gram restsuiker, geen suikers toegevoegd

•    Extra Brut: minder dan 6 gram restsuiker

•    Brut: 0 tot 12 gram restsuiker

•    Extra Seco: 12 tot 20 gram restsuiker

•    Seco: 17 tot 35 gram restsuiker


Aanduiding van Cava volgens de duur van het rijpingsproces van de CAVA, inclusief tweede rijping op de fles

 •    Cava: tenminste 9 maanden gerijpt

•    Cava Reserva: minimaal 15 maanden gerijpt

•    Cava Gran Reserva: minimaal 30 maanden gerijpt


Druiven variëteiten gebruikt voor de coupage van Cava

Witte (blanco) druiven variëteiten:

- Macabeo (Viura)
- Xarel.lo
- Parellada
- Malvasía (Subirat Parent)
- Chardonnay

Blauwe (Tinto) druiven variëteiten

- Garnacha tinta
- Monastrell
- Pinot Noir
- Trepat

Biologische wijn: gemaakt van biologisch geteelde druiven onder bepalingen die zijn vastgesteld door de EU met betrekking tot de vinificatie (wijnbereiding). Die zijn zeer streng; zo is het toegestane sulfietgehalte vele malen lager dan in ‘conventionele’ (moderne) wijn.

De variëteit druif Trepat wordt alleen gebruik voor de vervaardiging van Cava Rosado.

De gebruikelijke, basis druivensoorten voor  Cava zijn: Macabeo (Viura), Xarel·lo en Parellada.